Коли чекати змін?

Зустріч весни 2021 року позначилася гучною заявою президента України Володимира Зеленського про початок "судового перевороту". Суд в смартфоні і позбавлення від бюрократичних залишків минулого – не єдині зміни, які вже невдовзі мають побачити українці. Тепер до командної роботи долучилися і нардепи – сьогодні в Парламенті був проголосований важливий законопроект № 3711-д. Саме він є вагомим кроком до повного оновлення кадрового сектору судової системи України.

Верховна Рада, нардепи заблокували трибуну та крісло спікера - Знай.ua

Суд в смартфоні, "недуги" і нестача третини суддів

Саме катастрофічну нестачу суддів під час виступу на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Розвиток правосуддя", що відбувся в столиці 1 березня, Володимир Зеленський назвав однією з найбільших "хвороб" країни.

В цьому контексті планується відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також вдосконалити процедуру добору кандидатів до Вищої ради правосуддя.

Всеукраїнський форум "Україна 30.Розвиток правосуддя" - фото Офіс президента України

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

"Брак доброчесних та незалежних суддів входить до другої групи проблем судової системи. Це – "хронічні недуги", що існують роками і потребують глибинних змін. Зокрема, і законодавчих. Ще один виклик – усунення зловживань та забезпечення прозорості суду. Дієвим кроком на цьому шляху може стати ІТ-рішення. За аналогією з державними послугами в смартфоні, ми зробимо "Суд в смартфоні"", - повідомив в ході виступу президент України Володимир Зеленський.

За словами Володимира Зеленського, систему мають заповнити професійні, порядні судді, які зможуть відновити довіру до судової гілки влади.

Володимир Зеленський / фото: сайт президента України

Рекомендація світової комісії не врахована: "Не завести козу…"

Сьогодні, 3 березня, в залі Верховної Ради був зроблений вагомий крок до вирішення одного із заявлених президентом питань.

227 голосів "за" отримав Проект Закону № 3711-д – про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

"Наше зараз завдання – не створити аби що, не завести козу, щоб потім її виводити. Ми не врахували рекомендації Венеціанської комісії, яка пропонувала не наділяти додатковими функціями нереформовану ВРП, що пропонує цей законопроект. Повертайте в Комітети і доопрацьовуйте адекватно", - зазначив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

Верховна Рада, нардепи і планшети - фото Знай.ua

А поки що Проект Закону № 3711-д пропонує двоетапну перевірку кандидатів.

Законопроект 3711-д - скріншот

Окремо позначено, що член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України має дотримуватись політичної нейтральності, не може належати до політичних партій, професійних спілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності.

"Членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України може бути громадянин України, який володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту та стаж професійної діяльності у сфері права не менше 15 років, відповідає критеріям доброчесності, професійної компетентності", - йдеться в документі.

Окружний адміністративний суд м. Києва - фото Знай.ua

Законопроект 3711-д - скріншот

Максимальна ж кількість суддів Верховного Суду не має перевищувати 200 суддів.

У разі прийняття у другому читанні, Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як писав Знай.ua, 3 березня 277 парламентарів проголосували "за" те, щоб Україна назавжди залишилася на "зимовому" часі - переведення 24 жовтня має стати останнім в історії.

Також Знай.ua повідомляв про те, що Парламент призначив нового суддю Конституційного Суду: як відреагували українці.

І те, що в Україні легалізують приватних детективів – Верховна Рада дала "зелене світло".