Натискати – тільки в дві руки

Сьогодні вперше за десятки років в Верховній Раді України запрацювала нова система голосування "Рада-3" – тепер усі подальші відбуватимуться за допомогою сенсорної кнопки. Тестування "антикнопкодавчої" кнопки відбулося перед початком пленарного засідання. Що відрізняє новий "гаджет" від попередньої системи та як пройшло випробування, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ

Як працюватиме система?

Дехто прийшов до сесійної зали завчасно, аби наочно показати новий "гаджет", знявши відеокоментар.

"Давно вже у всіх депутатів встановлена система "Рада", в якій уже закладена можливість сенсорної кнопки. Пальцем однієї руки ти тримаєш сенсорну кнопку і, тільки тримаючи її, в тебе спрацьовує система голосування – тобто, ти можеш нажимати "За", "Проти" чи "Утримався" іншою рукою. Таким чином, у тебе дві руки зайняті, тому що ти маєш весь час тримати і голосувати і ти не можеш голосувати за когось зі своїх колег", - пояснює автор одного з відео народний депутат Роман Грищук.

Тестування системи "Рада-3" - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз

Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Аналог, а саме система "Рада 4", вже не перший рік працює в сесійній залі Київради.

Саме до столичної мерії нещодавно навідався особисто Голова Парламенту Дмитро Разумков.

Дмитро Разумков, Віталій Кличко, Київрада - фото ВРУ

"Ефект Шкарлета" і посилений відеонагляд

Прокоментував нововведення і перший заступник голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин, відзначивши, що однією з вагомих причин цього стало призначення міністра-плагіатора" – так званий "ефект Шкарлета".

Тестування системи "Рада-3" - скріншот

Нагадаємо, скандальне голосування за призначення нинішнього міністра освіти і науки Сергія Шкарлета відбулося в залі Парламенту 17 грудня. Тоді його урочиста промова проходила під крики "Ганьба!".

Призначення Сергія Шкарлета, протести - фото Радіо Свобода

А вже в січні Генпрокуратура відкрила справу щодо факту можливого "кнопкодавства" в момент голосування за кандидатуру Сергія Шкарлета.

Сергій Шкарлет, фото: МОН

В результаті, на спецзасіданні на чолі із очільником ВРУ Дмитром Разумковим і прем'єр-міністром Денисем Шмигалем було прийняте рішення про впровадження "антикнопкодавчих санкцій". Зокрема, і встановлення додаткових відеокамер в сесійній залі.

"Це – реформа, пов'язана з тим, щоб унеможливити питання кнопкодавства. Щось вже зроблено, щось доробляється і деякі аспекти будуть запроваджувати на цьому тижні. Я знаю, що вже були встановлені камери і незабаром вони запрацюють", - повідомив в ході Погоджувальної ради Дмитро Разумков.

Верховна Рада, Дмитро Разумков - фото ВРУ

Кримінальна відповідальність і затримка в часі

Відповіли нардепи і ще на одне, не менш цікаве, питання: "Чому її не ввели раніше?".

"Ми направляли і звернення до спікера Парламенту і були якісь незрозумілі відповіді з приводу того, що там іде якесь обслідування по цій системі і все інше. Але, виявляється, потрібна була лише політична воля", - зазначає голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук, нардеп від партії "Слуга Народу".

Верховна Рада - фото rada.gov.ua

В свою чергу, представники інших політичних фракцій підкреслюють, що "каменем спотикання" був однобічний розгляд питання кнопкодавства з боку провладної коаліції.

"З початком роботи нового Парламенту провладна коаліція підтримувала цю риторику, але вони пішли шляхом запровадження кримінальної відповідальності за неперсональне голосування. Ми ж неодноразово повторювали, що ця проблема на 100% вирішується лише технічним способом. Ситуація з кнопкодавством під час призначення Шкарлета зайвий раз довела, що наявність статті в Кримінальному кодексі України не є достатнім інструментом для того, щоб припинити це найвище політичне шахрайство. Тож активація сенсорної кнопки є перемогою здорового глузду", - повідомив Знай.ua перший заступник голови Комітету з питань правоохоронної діяльності, член депутатської партії "Голос" Андрій Осадчук.

Андрій Осадчук - фото з Фейсбук

А щоб у подальшому не виникало технічних проблем, парламентарям роздали спеціальні Пам'ятки з користування.

Тестування системи "Рада-3" - скріншот

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.