"За" проголосувало 253 нардепи

Перше березневе пленарне засідання Верховної Ради, що стартувало о 10.00 2 березня, видалося насиченим. Після тестування нової "антикнопкодавчої" системи голосування із сенсорними кнопками нардепи взялися за розгляд не менш важливого питання – збільшення суми аліментів на дитину. Втім, разом з тим, ініціатори законопроекту № 3881 планують значно розширити і коло осіб, яких безпосередньо стосуватиметься виплата цих коштів.

Верховна Рада - фото ВРУ

Новий розмір – не менше 50 % прожиткового мінімуму

Мова йде про Проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім'ї та родичів). "За" відповідний законопроект № 3881 проголосувало 253 нардепи.

Головною особливістю винесеного на розгляд документу є збільшення розміру аліментів.

"Якщо позов пред'явлений не до всіх зобов'язаних осіб, а лише до деяких з них, розмір аліментів визначається з урахуванням обов'язку всіх зобов'язаних осіб надавати утримання. При цьому сукупний розмір аліментів, що підлягає стягненню, має бути достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини і не може бути меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку", - йдеться в Проекті Закону № 3881.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Законопроект 3881 - скріншот

Аліменти, фото: Unian

Платитимуть навіть прабабусі і брати: "естафета" дійде до всіх родичів

Та змінитися має не тільки грошова сума.

"Не варто забувати, що сімейне законодавство передбачає додаткові, субсидіарні аліментні зобов'язання, які виникають у разі неможливості одержання аліментів від осіб, які зобов'язані їх сплачувати в першу чергу –батьків. Даний обов'язок покладається на інших членів сім'ї та родичів: бабу, діда, прабабу, прадіда, братів, сестер, мачухи, вітчима тощо", - зазначає один з ініціаторів законопроекту, народний депутат від партії "Слуга Народу" Володимир Ватрас.

карантин в Україні, фото unian

Нардеп наголосив на виправленні законодавчого "упущення" 2017 року.

"У 2017 році Верховна Рада, збільшуючи мінімальний розмір аліментів для дітей, що стягується з батьків, поза увагою залишила збільшення мінімального розміру аліментів, що стягується з інших членів сім'ї та родичів. Тим самим законодавець допустив дискримінацію дітей у різних видах аліментних зобов'язань. Основним завданням закону є встановлення єдиного мінімального розміру аліментів", - відзначає Голова підкомітету з питань організації та діяльності адвокатури, органів надання правової допомоги Володимир Ватрас.

Володимир Ватрас: джерело: Facebook

Аби законопроект був затверджений в цілому, він має ще пройти голосування у другому читанні.

У разі збору "прохідної" кількості голосів, чинності цей Закон набере майже миттєво – з дня його опублікування.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.