Закон днями вступає в силу

Повідомлення про замінування торгівельних центрів і станцій метро у Києві вже практично стали звичними для сотень жителів столиці. Під "приціл" псевдомінерів потрапляли і будівля київської мерії, і Верховна Рада, і навіть синагога. При цьому, останнім часом хулігани "мінують" куди більший перелік установ – зокрема, і медзаклади. Сьогодні Парламент затвердив в цілому Проект Закону № 3911, поданий на розгляд Кабінетом Міністрів України, щодо значного посилення покарань за подібні повідомлення. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

"Мінування" КМДА - фото Знай.ua

За неправдиві повідомлення на об'єктах "Х" – від 4 до 8 років

Згідно з прийнятим Законом про внесення змін до статті 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, ч. 2 оновлено новим положенням - із покаранням у вигляді позбавлення волі на строк від 4 до 8 років з конфіскацією майна або без такої.

Законопроект 3911 - скріншот

Як зазначено у Пояснювальній записці, кількість завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності за останній час набула загрозливого масштабу.

Популярні новини зараз

Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Показати ще

"Згідно з відомостями Національної поліції України за 2019 рік, слідчі розпочали досудове розслідування близько 2 000 кримінальних правопорушень, передбачених статтею 259 Кримінального кодексу України, що удвічі більше показників, зареєстрованих упродовж 2018 року. Крім того, із січня по березень 2020 року розпочато 213 кримінальних проваджень за вказаною статтею", - зазначено в положеннях документу.

"Мінування" КМДА - фото Знай.ua

Справа у тому, що на кожне таке повідомлення щоразу мають реагувати правоохоронні органи та інші служби міста. При цьому, їм треба не тільки щоразу вимушено відволікатися від виконання основних службових завдань, а й задіювати значну кількість спецтехніки і особового складу.

"Мінування" КМДА - фото Знай.ua

Але проблема не тільки в цьому.

"Повідомлення носять комплексний характер, коли одночасно повідомляється про замінування десятків об'єктів. Усе частіше такі повідомлення стосуються закладів освіти, охорони здоров'я, об'єктів, що мають велике значення для функціонування суспільства та безпеки населення, виведення з ладу або порушення функціонування яких може справити негативний вплив на стан національної безпеки й оборони України, навколишнього природного середовища, заподіяти майнову шкоду та становити загрозу для життя і здоров'я людей", - зазначено у Пояснювальній записці.

"Мінування" КМДА - фото Знай.ua

За медичні і освітні заклади – теж стаття

У зв'язку з цим, пропонується ч. ст. 259 Кримінального кодексу України викласти у новій редакції та встановити кримінальну відповідальність за:

  • завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян,
  • знищення чи пошкодження об'єктів власності,
  • зокрема, якщо об'єктами завідомо неправдивого повідомлення стали критично важливі об'єкти інфраструктури,
  • або будівлі чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, або заклади охорони здоров'я, або заклади освіти.

Про це зазначив Перший заступник керівника Головного юридичного управління Аркадій Нижник у зауваженні до законопроекту № 3911 від 20 січня 2021 року.

Законопроект 3911 - скріншот

В результаті, даний Проект Закону був прийнятий у другому читанні і в цілому - "за" проголосувало 286 парламентарів.

Законопроект 3911 - скріншот

А вступає в силу Закон про внесення змін до ст. 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян вже наступного дня з моменту його опублікування.

Верховна Рада - фото ВРУ

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.