По приїзду з заробітків українцям потрібно буде компенсувати податкову ставку. Про це в програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua повідомила журналістка Катерина Котенкова і розповіла, як змінилося становище українців, охочих працювати за кордоном.

За її словами, чергова хвиля коронавируса, яка захлеснула ЄС, змусила країни повернутися до суворих обмежень, що спричинило за собою зупинку роботи фабрик, складів і заводів. Проте, як стверджують рекрутингові компанії, посилені карантинні заходи зовсім не перешкода для шукачів сезонної роботи в аграрному секторі та будівництві. Для роботи в цих сферах попит на українців зберігається.

«Заробив гроші за кордоном - заплати. Потрібно платити податки, наша влада вирішила зрубати бабло і з зарабітчан теж. Якщо українець працює в країні, з якою підписано спеціальну угоду, то по приїзду в Україну потрібно заповнити декларацію і компенсувати тільки податкову ставку», - розповіла Котенкова.

Наприклад, в Болгарії прибутковий податок становить 10%. Якщо з нею підписано спеціальну угоду, то в Україні потрібно буде доплатити податок в розмірі 9,5%. Журналістка зазначила, що через карантин люди знову посилено шукають роботу. Велика частина з них (63%), як показує дослідження аналітичної служби "OLX Робота", планує шукати роботу за кордоном, а кожен п'ятий бажає виїхати з України назавжди.

«Що цікаво, постійні локдауни вже змусили задуматися про переїзд навіть тих українців, які про це раніше і не думали. Серед головних причин такого стану справ самі українці називають матеріальне становище, що погіршується з року в рік, безробіття в країні, та й платять за кордоном набагато більше», - говорить Котенкова.

Популярні новини зараз

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще

При цьому журналістка зазначила, що знайти роботу стало складніше. Вакансій через локдауни стало менше. І це позначається на кількості людей, які виїжджають і які можуть знайти собі роботу в тій чи іншій країні ЄС.

«Наприклад, Німеччина практично повністю перекрила можливості для трудових мігрантів, Чехія вимагає наявність довідок про те, що трудовий мігрант не хворіє, і в той же час, є суттєве обмеження по роботі підприємств. Та ж ситуація і в Польщі. Тому єдиний висновок, який можна зробити сьогодні - пандемія і кронавірусні обмеження сильно уповільнюють можливості українців знаходити собі роботу в країнах Європи», - заявила Котенкова.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Степанов попередив українців про важкому квітні з ковідом - "почервоніють" майже всі області.

Нагадаємо, Левченко розповів про негативні зміни в житті кримчан після анексії.