Це стосується і довідника найкращих доступних технологій, який вводиться в дію цим законопроектом.

Про це заявив заступник директора з наукової роботи Українського Державного науково-дослідного вуглехімічного інституту (УХІН) Олександр Борисенко.

На його думку, в Україні нереально застосувати норми європейського довідника найкращих доступних технологій – нам потрібно розробити свій, який буде враховувати національні особливості нашої країни.

«У кожній країні в Європі є свої національні відхилення, скажімо так. У багатьох країнах є до цього збірника національні відхилення ... як називається збірник? Найкращі доступні технології. Ось нам треба створити ті технології, які можливі в Україні. А після цього вже розглядати нормативи, які можна досягти при впровадженні даних технологій», - сказав Борисенко.

При цьому, за його словами, ключовим є доступність технологій, які можуть бути впроваджені в нашій країні.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

"Головне слово-найкращі і доступні. Ми не можемо винаходити літак зараз, який в Європі є, але до якого нам ще далеко», - підкреслив Борисенко.

На його думку, владі не слід поспішати з затвердженням нових норм промислових викидів. Спочатку необхідно глибоко опрацювати це питання з експертами, фахівцями та учасниками ринку, і підготувати зважений документ з урахуванням українських реалій. В іншому випадку Україна може втратити цілі галузі промисловості.

Раніше народний депутат України Сергій Магера заявив, що запропоновані Мінекології екологічні нормативи не відповідають європейським і створюють можливості для зловживань з боку чиновників, а не для захисту навколишнього середовища. За його словами, у бізнес-спільноти є багато зауважень до законопроекту Мінекології» Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення " (№4167), які повинні бути враховані при його доопрацюванні.

Водночас генеральний директор УНПА" Укркокс " Анатолій Старовойт зазначив, що при розробці нових екологічних норм Мінекології слід шукати прийнятні рішення для промисловості, інакше це може призвести до знищення коксохімічної галузі України, а за нею – і суміжних галузей.